PDA

View Full Version : simple alpha tween question


quinu
10-11-2002, 03:14 PM
I am trying to create a simple little alpha tween with a bitmap, but the effect box is not selectable. I only have the one bitmap in the frame and it is converted to a graphic. Can anyone tell me what to do to make the effect box selectable?

Or can anyone tell me how to begin scripting alpha tweens?

pom
10-11-2002, 03:55 PM
That's odd. Try and redo it. Drag your image on the screen, press F8, choose graphic, and then reselect if need be, and you should be able to use the effect box.

pom :)

ScratUAD
10-12-2002, 01:33 PM
(try setting it as a movie clip instead of a graphic) that might work...
ok.... one way to do an alpha diffusion... is a tween:
start at one frame with alpha as either 0 or 100 and F6 to another frame (to copy it) and set alpha = 100 or 0 respectively.

the other way is action script.
only two frames needed, and a loop.
"UH Oh! A LOOP!" don't sweat it... it's easy.

frame 1 of 2 contains just the object, no code.
frame 2 of 2 contains object, and:

Object._alpha++; //++ to fade in or -- to fade out
if (Object._alpha = 100) { //100 if fading in, 0 if fading out
gotoAndPlay(insert place to go here); //can be scene, frame...etc.
} else {
gotoAndPlay(frame1of2); //the first of the two frames can be label... or number
}


any questions?